A Fidesz–KDNP jelöltlistájának 8. helyén Vicsek Annamária, a VMSZ oktatási államtitkára szerepel

Európa parlamenti (EP) választást ötévente tartanak az Európai Unióban (EU). Magyarországon 2024. június 9-én 21 európai parlamenti képviselőt választanak majd a voksolók.

Az EP magyar tagjainak választásán a 7,68 millió, Magyarország területén lakóhellyel rendelkező magyar szavazópolgár mellett választójoguk van az EU más tagállamaiból magyarországi tartózkodási hellyel rendelkező választópolgároknak is, amennyiben magyar listára kívánnak szavazni, valamint azoknak, akiknek sem Magyarországon, sem az unió más tagállamában nincs lakcímük. Március folyamán a Nemzeti Választási Iroda (NVI) már kiküldte a regisztrációval kapcsolatos értesítőket Vajdaságba.

Amennyiben valaki részt vett a 2022-es országgyűlési választáson, szerepel a választói névjegyzékben, és ha nem szeretne változtatni a korábban megadott adatokon, akkor nincs teendője. Ha a korábbi regisztrációs kérelmében megjelölt szavazási levélcsomag-átvételi helyét vagy értesítési címet meg kívánja változtatni, legkésőbb 2024. május 15-én 16 óráig kérheti az adatai módosítását.

Aki nem vett részt a 2022-es magyarországi országgyűlési választáson, de 2014 óta szavazott választáson vagy népszavazáson, valószínűleg szintén szerepel a központi névjegyzékben, de érdemes ellenőriznie az adatokat vagy új kérelmet kell benyújtania a regisztráció meghosszabbítására. A kérelem benyújtható azon a nyomtatványon, amelyet az NVI elnöki levele mellett megküldtek.

Aki még nem regisztrált, vagy korábban regisztrált, de 2014 óta nem vett részt magyarországi választáson vagy népszavazáson, és EP-választáson sem, már nem szerepel a központi névjegyzékben. Ebben az esetben ahhoz, hogy szavazhasson a június 9-i EP-választás magyar képviselő-jelöltjeire, regisztráltatnia kell magát. A kérelmet a magyar hatóság által kiállított okmányaiban szereplő adatokkal megegyezően kell kitölteni. A regisztráció alkalmával a polgárnak nyilatkoznia kell arról, hogy hova kéri a szavazási levélcsomagot (a szabadkai külképviseletre vagy a lakcímére). Egy választáson való részvétel 10 évvel hosszabbítja meg a regisztrációt.

A kitöltött űrlapot a mellékelt és már megcímzett borítékban postai úton lehet visszajuttatni a küldőnek, azaz a Nemzeti Választási Irodának, de személyesen Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán is át lehet adni.

Ha valaki nem kapja meg az NVI levelét, az online is regisztrálhat vagy módosíthat adatokat. A névjegyzékbe vétel/módosítás/hosszabbítás/törlés iránti kérelem az alábbi linken érhető el: https://magyarorszag.hu/valasztas-nevjegyzek.

A szavazási levélcsomag májusban érkezik

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, a CMH-irodák és a VMSZ helyi szervezetei is segítséget nyújtanak majd azoknak a vajdasági magyaroknak, akik ezt igénylik. A részletekről a VMSZ honlapján tájékoztatják az érdeklődőket, és oktatóvideókat is készítenek, hogy segítsék a polgárok otthonról elvégezhető regisztrációját vagy adatmódosítását.

Ha valaki nem emlékezik arra, hogy szerepel-e a választói névjegyzékben, részt vett-e korábban valamelyik választáson, vagy nem biztos abban, hogy az adatai naprakészek-e, illetve hogy hova kérte a szavazási levélcsomagot, kérdéseire Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán kaphat választ, amely április 15-e és május 14-e között 15 órától 16:30-ig előzetes időpont-egyeztetés nélkül is fogadja majd az ügyfeleket.

A postai úton visszaküldött regisztrációs űrlapnak legkésőbb május 15-én 16 óráig kell megérkeznie a Nemzeti Választási Irodába, de a borítékolt nyomtatványt a főkonzulátuson is le lehet adni. A regisztrációs űrlapnak nem a főkonzulátusra, hanem a budapesti NVI-be kell beérkeznie május 15-én 16 óráig! A regisztrációt online ugyancsak legkésőbb május 15-én 16 óráig lehet kitölteni.

A szavazási levélcsomagok ezt követően várhatóan májusban érkeznek meg a vajdasági címekre. A szavazási levélcsomagot a választópolgár kérheti postai kézbesítéssel, de átveheti az általa megjelölt külképviseleten vagy magyarországi helyi választási irodában is május 25-től.

A szavazólapokat és az azonosításhoz szükséges adatlapot a határon túli választók a már szokásos módon juttathatják vissza az NVI-hez: május 25-től a levélszavazatukat leadhatják a külképviseleteken, vagy feladhatják postán is, ebben az esetben a levélnek június 9-én 19 óráig kell megérkeznie az NVI-hez.

 A vajdasági Deli Andort Vicsek Annamária váltja Brüsszelben

László Róbert, a Political Capital választási szakértője szerint a mandátumszámítás sajátosságai miatt befolyásolhatja az európai parlamenti választások végeredményét az a néhány tízezer voks, amelyek a nem uniós országokban élő (ukrajnai és szerbiai) magyar állampolgároktól érkeznek. A korábbi szavazások eredményei a Fidesz–KDNP-nek kedveztek, hiszen a határon túliak jellemzően a kormánypártokat támogatják, legutóbb például a szavazatukat leadó külhoni magyarok 96 százaléka voksolt a Fidesz–KDNP EP-listájára.

A 2022. áprilisi országgyűlési választásokon több mint 456 ezren regisztráltak levélszavazásra, közülük 264 ezren éltek a lehetőséggel. A kevéssel több, mint 68 ezer szerbiai regisztráltból alig 45 ezren szavaztak.

A Fidesz–KDNP nemrégiben közzétett 21 fős jelöltlistájának 8. helyén az immár 10 éve EP-képviselő Deli Andor helyett Vicsek Annamária szerepel Vajdaság képviseletében.

 F. R.