Mintha minden rendben volna nálunk, mivel megtartotta alakuló közgyűlését Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőháza, a cikk megjelenése előtt három nappal megalakult Szerbia Népképviselőháza is, egyre több helyen (Ada, Zenta, Magyarkanizsa, Topolya, Nagybecskerek, Szabadka stb.) engedélyezik a zárt és szabadtéri medencék használatát fürdőzésre, elkezdődött a labdarúgó Szuperliga az első forduló lejátszásával és még sorolhatnám tovább a példákat.

Igen érdekes, hogy mi mindent tartalmaznak ezek a döntések. Hogyan is hívták össze a tartományi képviselőházat? Átolvastam a meghívót, de abban egy szó sem volt arról, miért nem a képviselőház nagytermében, hanem az Újvidéki Vásár Master termében tartják az összejövetelt. A sajtótájékoztatón a régi/új elnök egy félmondattal oldotta fel a dilemmát, ott biztosítani lehet a COVID-19-járvány terjedésének megakadályozását. Úgyszintén még csak utalás sincs a járványra a népképviselőház összehívásában, pedig a nagytermébe hívták azt össze.

Hiába kerestem a két alakuló gyűlés – járványhelyzet alatti – lehetséges megtartásával kapcsolatos jogi dokumentumokat, egyedül a 2020. július 16-án elfogadott, már eddig is ismert kormányparancsot (naredba) és -rendeletet (uredba)1. találtam meg (Szerbia Hivatalos Közlönye 100/2020 szám). Igen ám, de ezzel csak a tartományi parlament összejövetelét lehetne szabályozni, mert a másikat Belgrádban tartották, ott pedig a (fő)város illetékesei a már említett parancs alapján külön rendelkezéseket vezettek be2., amelyek nemcsak megerősíthetik, hanem akár felül is írhatják a már említett két jogszabályt.

Ezek szerint a tartományi közgyűlés részben betartotta a parancsot és a rendeletet (1,5 méter egymás közötti távolság, személyenkénti 4 négyzetméternyi használható terület), de valami még sincs rendben, hiszen a 120 képviselő, a körülbelül 20 kisegítő egyén és a ki tudja, hány újságíró összlétszáma sehogyan sem akar 20-nál kevesebb személy lenni!

De nézzük a parlamentet. Habár nyolc évet eltöltöttem az épület nagytermében, mégsem vagyok biztos abban, hogy a 250 képviselő, a több mint húsz lótifuti meg a valahány újságíró (legyenek összesen 300-an) között biztosítható a 1,5 méter távolság, illetve az 1.200 négyzetméter használható terület. A létszám ez esetben sincs összhangban a kormány által elfogadott, sem pedig a főváros által kihirdetett rendelkezésekkel.

A fürdőkkel kapcsolatban Topolya község nem adott ki semmilyen rendeletet, de a bácskossuthfalvi REKI medence és fürdő, valamint a pacséri termálfürdő simán megoldotta a problémát, mégpedig a Facebook segítségével.

Bácskossuthfalva:

  1. július 30.

A bácskossuthfalvi Reki fürdő a következő előírásokkal összhangban nyitja meg a kapuit az ide látogató vendégek előtt.

(Csütörtöktől) belépéskor a Reki területén kötelező védőmaszkot viselni, továbbá a toalettek használatakor és vásárlás során a büfé előtt.

  • Kötelező 2 méter távolságot betartani.
  • Kötelező használni a kihelyezett kézfertőtlenítőket és a lábfertőtlenítőket.

A pacséri fürdő Facebook-profilján augusztus 1-jén ez jelent meg:

A TÁVOLSÁGTARTÁS MIATT A GYÓGYFÜRDŐKOMPLEXUMBAN A MEGENGEDETT NAPI LÁTOGATÓSZÁM 600-RA VAN KORLÁTOZVA! Ember legyen a talpán, aki megfejti, mi történik akkor, ha egy 600-as létszámú csoport reggeli nyitáskor érkezik, majd egy-két órával később továbbutaznak. A felirat szerint aznap a fürdő már köteles bezárni, több látogatót már nem fogadhat.

A fürdőprobléma megoldását Ada község már nem bízta a cégre, az üzemeltetőre, el is fogadtak egy közleményt, amelyből csak a fürdőre vonatkozó részt idézem:

Értesítjük a lakosságot, hogy a 14 nappal ezelőtt községünkben regisztrált két COVID–19-vírussal fertőzött személy után nem következett be a betegek számának növekedése, így Ada Község Törzskara a Rendkívüli Helyzetek Kezelésére 2020. július 29-én a következő intézkedéseket vezeti be:

  • Az Adica medencekomplexum 2020. július 30-ától kezdődően folytatja a működését, az alábbi feltételekkel, amelyekkel egyidejűleg elrendeljük az üzemeltetőnek azok betartását:
  • az egyidejűleg jelenlévő látogatók maximális létszáma 1250 fő,
  • a bejáratnál kötelező a testhőmérséklet-mérés,
  • a teljes komplexumot naponta kétszer fertőtlenítik,
  • a komplexum keretében működő éttermeket, kávézókat folyamatosan fertőtlenítik a munkaidő alatt is,
  • a padok, a napozóágyak, a törülközők egymás közötti távolsága 1,5 méter.

Zentán nem alkottak új jogszabályt, helyette a régebbit módosították. A preambulumban még arra is figyeltek, milyen parancsot és rendeletet (nem) fognak betartani, de úgy írták le, mintha azzal összhangban lenne a módosítás. Itt a részlete:

A városi medence működése folytatódik 2020. augusztus 3-tól.

Meghagyjuk a városi medence üzemeltetőjének a következőket:

  • az egyidejűleg jelenlévő látogatók maximális létszáma 400 fő lehet;
  • a bejáratnál kötelező a testhőmérséklet mérése;
  • a teljes komplexumot naponta kétszer kell fertőtleníteni;
  • a komplexum keretében működő büfét és kávézót folyamatosan fertőtleníteni kell a  munkaidő alatt is;
  • a napozóágyak és a törölközők egymás közötti távolsága 1,5 méter kell, hogy legyen.

Magyarkanizsán nem kellett válságtörzset összehívni, üzemeltetőket megbízni, mivel a községi elnök egyszemélyben megoldott minden problémát, de csak a zárt terű rendezvényekre, mert semmit sem írt le a szabadtériekről, azokat csak úgy, hallgatólagosan megengedte.

Zárt helyen:

  • kötelező a védőmaszk viselése
  • legföljebb 50 fő tartózkodhat egyszerre
  • kötelező a 1,5 méter távolság

A fociról most egy sort sem írok, mert e történések és felsorolás hatására értettem meg teljesen (lásd a címet) a VMSZ elnökének nemrégiben tett felszólítását: Jogkövető magatartást kell folytatni!

BALLA Lajos

____________________

  1. https://www.paragraf.rs/propisi/naredba-o-zabrani-okupljanja-na-javnim-mestima-u-zatvorenom-i-otvorenom-prostoru.html és https://www.paragraf.rs/propisi/uredba-o-merama-za-sprecavanje-sirenja-zarazne-bolesti-covid-19.html
  2. https://www.paragraf.rs/propisi/odluka-o-odredjivanju-posebnih-mera-zastite-stanovnistva-covid-19-beograd.html