A nemzeti kulturális (művészi) nyugdíj nem nyugdíj, és nem is szociális kategória. November 10-étől december 9-ig tartott az odaítélésére kiírt pályázat. A beérkezést követően a bizottságnak 60 napja van arra, hogy meghatározza a 20 új nemzeti díj nyertesét. Az elismerést a művésznek, azaz a kultúra szakértőinek ítélik oda, és fizetik ki életre szóló havi bevételként. Kiosztását 2006-ban kezdték Vojislav Brajović kulturális miniszter idejében. Odaítélését 2013-ban 8 évre (Ivan Tasovac minisztersége alatt) felfüggesztették. Maja Gojković kulturális miniszter javaslatára 2021-től kezdték újra kiosztani. A törvény értelmében legfeljebb 20 művész kaphatja meg az elismerést.

A pályázatokat maguk a művészek nyújtották be a reprezentatív kulturális egyesületekhez. Minden képviseleti szövetség legfeljebb három jelöltet, míg a nemzeti tanácsok évente egy jelöltet javasolhatnak. A nemzeti kultúrához, azaz a nemzeti kisebbségek kultúrájához való kiemelkedő hozzájárulásért elismerés feltételeinek megállapítását végző bizottság héttagú. Őket a kulturális miniszter nevezi ki hároméves időtartamra a neves és elismert művészek és kulturális szakértők közül. Hétből egy a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak képviselője.

A kiemelkedő kulturális hozzájárulásért járó elismerés vagy „nemzeti kulturális nyugdíj” kifizetését a költségvetésből a Művelődési Minisztérium fedezi. Összegét a Köztársasági Statisztikai Intézet adatai alapján az előző év júliusi adó- és járulékmentes átlagkeresetének mértékében határozzák meg. Ez az összeg jelenleg 64 730 dinár.

Vajdaságból két reprezentatív egyesület – a Szerbiai Színművészek Szövetsége és a Vajdasági Színművészek Szövetsége – a pontozási szabályzat alapján három tagot javasolt: Tóth Irént, a nagybecskereki bábszínház nyugalmazott színésznőjét, rendezőt, a Madách Színház oszlopos tagját, Vida Ognjenović drámaírót és rendezőt, valamint Siniša Kovačević drámaírót és rendezőt.                                                                                                                                                              A bizottság megvizsgálja a benyújtott indoklásokat, dönt, és a nyilvános felhívás végétől számított 60 napon belül javaslatot tesz a díjra jelöltek listájára. A minisztérium a köztársasági költségvetésben biztosított pénzügyi források alapján kezdeményezi a kormánynak a díjak odaítélését legfeljebb 20 művész, azaz a kultúra területén jártas szakember számára.

TAKÁCS Magda