A múlt hónapban elhunyt olvasónk nyugdíjas férje. Ellátmányából ketten éltek, ő soha nem dolgozott. Mivel pénz nélkül maradt, kénytelen kivárni a családi nyugdíjat. Azt kérdezte, hogy meg kell-e várnia a hagyatéki tárgyalást.

Válasz: A családi nyugdíj megszerzésének nincs köze az örökléshez. A nyugdíjkérelem átadásakor nincs szükség hagyatéki végzésre.

A nyugdíj- és rokkantbiztosítási törvény legutóbbi módosítása megváltoztatta a nyugdíj folyósításának határidejét a nyugdíjas halálakor, illetve a családi nyugdíj folyósításának megkezdésekor. Halál esetén a nyugdíjat kifizetik annak a hónapnak az utolsó napjáig, amikor az illető elhunyt. E változásnak megfelelően a nyugdíjas halála után megszerzett családi nyugdíj folyósítása legkorábban az elhalálozási hónap végét követő hónap első napjától kezdődik. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjra jogosult halála esetén (2024. január 1-jétől) a családi nyugdíjra való jogosultság megállapítása és folyósítása legkorábban azt a hónapot követő hónap első napjától kezdődik, amelyben a nyugdíjas elhunyt. Feltétel, hogy a családi nyugdíjas ebben az időszakban ne legyen biztosított.

T.M.