belgrádi tévében elhangzottak útmutatásul is szolgálhatnak az új tárcavezetőnek, a 42 éves Nemanja Starovićnak is

Dr. Snežana Nena Šantić, a Stari Grad Nyugdíjasok Egyesületének elnöke volt a vendég az egyik belgrádi helyi tévében. Arról (is) beszélt, hogy az állam és a polgárok hogyan tudnak hozzájárulni ahhoz, hogy az emberek minél hosszabb ideig minőségi időskorúak legyenek. A nyugdíjasok szükségleteiről szólva kiemelte: az államnak ingyenes ellátást kell(ene) biztosítania például gyógyszerekre vagy gyógyfürdőben való tartózkodásra, és gerontológiai otthonokban való elhelyezésre. A nyugdíjaskártyával némi kedvezményt kapnak, de nem kedvezményre, hanem szisztematikus megoldásra volna szükség. Kívánatos lenne, hogy az idősek számához képest legyen minden településen idősotthon.

Ahhoz, hogy valaki ápolási térítést kapjon, teljesen mozgásképtelennek, vaknak vagy hosszú ideig súlyos elmebetegnek kell lennie, de a bizottság gyakran még ekkor is úgy dönt, hogy nem jogosult a havi 25 ezer dinár segélyre.

A nyugdíjemelések kapcsán megjegyezte: a nyugdíjasok mindig örömmel fogadnak minden kiigazítást. A probléma az, hogy a döntés meghozatala után több hónap is eltelik. Az infláció felemészti, a növekedés pedig szinte értelmetlen.

Az utóbbi időben egyre több munkaadó alkalmaz nyugdíjasokat. Foglalkoztatásuknak vannak pozitív hatásai: az idősek aktívak maradnak, és emberek veszik körül őket. A hazai törvények értelmében bizonyos korlátozásokkal a nyugdíjasoknak a nyugdíjtól függően joguk van dolgozni. Az óvárosi nyugdíjas-egyesület közvetítésével az elmúlt két évben több mint kétezer nyugdíjas talált munkát. Az érdekszervezet szívesen vállalja a munkaadók és a munkakereső nyugdíjasok összekötését. A nagy cégek gyakran nyugdíjasokat vesznek fel, mert felelősségteljesek, tudják, hogyan kell végezni a munkájukat, és tiszteletben tartják a hierarchiát – vélte Nena Šantić, aki végül méltóságteljes időskort kívánt mindenkinek.

 Takács Magda összefoglalója