A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap tájékoztatta a családi nyugdíjas tanulókat és felsőoktatási intézménybe járókat az iskolai végzettséget igazoló okiratok benyújtásának határidejéről. Az igazolást minden tanévben a beiratkozást követően haladéktalanul be kell nyújtani, mert ellenkező esetben a túlfizetés elkerülése érdekében a családi nyugdíj folyósítása átmenetileg szünetel, ill. a kifizetés akkor folytatódik, amikor a jogosult családi nyugdíjas tanuló/hallgató igazolja a beiratkozását – áll az alap közleményében.

A 15 év feletti tanulóknak szeptember 23-ig kell átadniuk az igazolást, a felsőoktatási intézménybe járóknak pedig október végéig.

Az igazolásnak a tanuló személyazonosságára és az azt kiállító intézményre vonatkozó adatokon túl tartalmaznia kell azt is, hogy melyik tanévre vonatkozik, valamint az adott tanévben a tanuló státuszának adatait. Az igazolás személyesen átadható vagy postai úton a pénztár nyugdíjat folyósító fiókjába is beküldhető. Fel kell tüntetni a családi nyugdíjra jogosító (elhunyt) szülő személyi számát is.

 Meddig jogosultak a gyermekek családi nyugdíjra?

A diákok a tanulmányaik befejezéséig, de legkésőbb 20 éves korukig jogosultak családi nyugdíjra. A felsőoktatási intézménybe járó hallgatókat 26 éves korukig illeti meg ez a jog.

A Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alapot tájékoztatni kell abban az esetben, ha a nyugdíj igénybevétele közben munkaviszonyba állnak, vagy önálló vállalkozói tevékenységet kezdenek.

TAKÁCS Magda