A 650 ezer tagú Szerbiai Nyugdíjas Szövetség olyan tömörülés, amelynek érdekeit egyetlen politikai hatalom sem hagyhatja figyelmen kívül. A szervezet politikai és társadalmi szerepét felismerhetőbbé kell tenni. A nyugdíjasok követelik, hogy az érdekeiket képviselő egyesületeket nemzeti jelentőséggel ruházzák fel. Akinek nincs politikai tőkéje – a nyugdíjasoknak van –, nem számíthat arra, hogy valamit is megfizettessen az állammal. Erőfeszítéseket teszünk a nyugdíjasok érdekeinek megfogalmazásáért és érdekképviseleti szintjük emeléséért – mondta Andrija Savić, a köztársasági szervezet elnöke a Tartományi Nyugdíjas Szövetség kétnapos redneki (vrdniki) évzáró közgyűlésén. A folytatásban áttekintette az utóbbi időben történt lépéseket. Elmondta, hogy együttműködési megállapodást kötöttek a Függetlenség Nyugdíjas Szakszervezettel és a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártjával (SZENYP).

Az utóbbi képviselői a parlamentben tolmácsolták a szövetség javaslatait a nyugdíjbiztosítási törvény módosításakor. A képviselőház egyet sem fogadott el! Kitért arra is, céljuk, hogy a Harmadik Korosztály Mozgalmat beolvasszák a szövetségbe. (A mozgalom a legidősebb polgárok önszerveződésének egyik formája, és arra törekszik, hogy segítse a közösséget a polgárairól való gondoskodásban a munkakor utáni legbizonytalanabb életszakaszban. A mozgalom a fizikai aktivitást és a kreativitást helyezi előtérbe. Mindkettő alapvető fontosságú az öregedés késleltetése és a mentális hanyatlás megelőzése szempontjából. Célja továbbá a marginalizáció, az elfelejtés, a megkülönböztetés, a passziválás, a kirekesztés, a társadalmi kapcsolatok megszakítása és az idősek önelszigetelésének megakadályozása. A mozgalom néhány tevékenysége széles körű támogatást élvez: sport-, egészségügyi és kulturális olimpia, irodalmi klubok, ingyenes orvosi vizsgálatok, egyetem a harmadik korosztálynak, önkéntes munka…)

– A köztársasági szervezet együttműködik mindenkivel, aki a nyugdíjasok javát akarja és érdekeiket képviseli. A SZENYP nem élvezi a szövetség feltétel nélküli támogatását, mert elidegenedett a bázisától, politikai szinten nem képviselte megfelelően a nyugdíjasokat – hangsúlyozta Andreja Savić. Beszélt arról is, hogy megelégelték a politikusok hálálkodását, elégedetlenek az állam nyugdíjasok iránti viszonyulásával, meg hogy intézményes formában küzdenek tovább a kártalanításért.

A közgyűlés megbízta a köztársasági szövetség elnökét, hogy kérjen személyes találkozót Aleksandar Vučić államfőtől, és ismertesse vele a nyugdíjasok álláspontját. Mert – mint ahogy több felszólaló is fogalmazott – ebben az országban minden tőle függ!

Az ülésen Dragutin Lekić (a topolyai egyesület elnöke, a tartományi és a Szerbiai Nyugdíjas Szövetség alelnöke) felolvasta az Andreja Savićnak írt, november 22-i keltezésű levelét, amelyben kifejtette véleményét, hogy ha a hatalom továbbra is figyelmen kívül hagyja a kártalanítási követelésüket, a testület végrehajtó bizottsága a nyugdíjasok érdekeinek védelme érdekében köteles egy átfogó és szervezett tiltakozási tervvel előrukkolni. Beadványukkal eddig többször próbálkoztak az állam- és kormányfőnél, a minisztereknél és az Alkotmánybíróságnál, de sehol nem találtak megértésre.

Ezért van szükség egy általános tiltakozó megmozdulásra – véli Dragutin Lekić, aki azt javasolta, hogy utcai tiltakozás helyett a köztársasági végrehajtó bizottság által kijelölt időben Szerbia egész területén a nyugdíjasok gépkocsijuk vagy lakásuk, házuk ablakába két tiltakozó levelet függesszenek ki. Az egyikkel az alkotmány és a törvények tiszteletére szólítanák fel a hatalmat, a másikon köteleznék a Nyugdíjbiztosítási Alapot elvett nyugdíjrészük kiszámítására, a pénzügyminisztériumot pedig a kártalanítási program kidolgozására. A javaslatról, amelyet Redneken a többség támogatott, nem született döntés, a köztársasági végrehajtó bizottság valószínűleg a következő ülésén tárgyal róla.

A felszólalók többsége úgy vélte, hogy ki kell használni a választások előtti időszakot, mert ha most nem követelik erélyesen és egységesen a kártalanítást, végérvényesen lemondhatnak alkotmányellenesen elvett tulajdonukról (nyugdíjrészükről).

Takács Magda