Az alacsony jövedelmek, valamint az idei váratlanul magas infláció miatt a nyugdíjasok nagy része kénytelen újra munkába állni. A foglalkoztatásukkal azonban vannak gondok, különösen bizonyos kategóriáknál, vagyis elveszíthetik a járandóságukat, ha újra dolgozni kezdenek. Ilyenek a rokkantnyugdíjasok (237.146-an vannak), átlagnyugdíjuk 35.056 dinár.

A nyugdíj- és rokkantbiztosításról szóló törvény szerint, ha a rokkantnyugdíjas elhelyezkedik, vagy önálló vállalkozói tevékenységbe kezd, a biztosító hivatalból újraértékeli a munkaképességét a rokkantsági állapotában bekövetkezett változás megállapítása érdekében. A szakértői testület értékelése alapján döntenek a rokkantnyugdíj további jogosultságáról. Abban az esetben, ha a szakorvosi bizottság megállapítja, hogy a rokkantság már nem áll fenn, megszűnik a rokkantsági nyugdíjra való jogosultság és a járandóság kifizetése. Ha megállapítják, hogy a rokkantság továbbra is fennáll, a jogosultság akkor sem szűnik meg, ha többletmunkát végez. Függetlenül attól, hogy ismét nyugdíj- és rokkantbiztosítási járulékot fizet, nem illeti meg a nyugdíj összegének újramegállapítási joga a biztosítás során befizetett járulékok alapján.

A nyugdíjtörvény szerint nem foglalkoztathatók a családi nyugdíjasok, ők összesen 329.022-en vannak. Ha elhelyezkednek, vagy önálló vállalkozóként jelentkeznek be, felfüggesztik a családi nyugdíjuk folyósítását. Amikor a családi nyugdíjas munkaviszonyba kerül, a családi nyugdíjra való jogosultsága nem szűnik meg, csak a folyósítás szünetel a munkaviszony, azaz az önálló vállalkozói tevékenység idejére. A biztosítás megszűnése után a nyugdíj folytatása érdekében a Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap illetékes kirendeltséghez kell fordulnia.

A rokkantsági ellátásban és családi nyugdíjban részesülők csak munkaszerződéssel és szerzői szerződéssel foglalkoztathatók, többletbevételük összege havi szinten nem haladja meg a járulékfizetés időpontjában érvényes munkavállalói biztosítás legalacsonyabb alapját. A nyugdíjasok más kategóriáira, például az öregségi és előrehozott öregségi nyugdíjasokra nem vonatkozik a korlátozás. Esetükben a nyugdíj- és rokkantbiztosítási törvény lehetőséget ad a biztosítás megszűnése után a járandóság újbóli megállapítására, amennyiben az új biztosítás legalább egy évig fennállt. A nyugdíj újramegállapítását a jogosult kérelmére az alap végzi, és köteles számára a kedvezőbb nyugdíj összeget megállapítani.

Miloš Grabudžija, a Függetlenség Nyugdíjas Szakszervezet elnöke szerint sok idős polgár illegálisan vagy munkaviszonyon kívüli szerződéssel dolgozik, ideiglenes és alkalmi munkára veszik fel őket. Felvételük okai különbözőek. Leggyakrabban az idősebbek döntenek a munka mellett, hogy kiegészítsék a kis nyugdíjakat, de vannak olyanok is, akiket munkatapasztalataik miatt nehéz fiatalabb munkatársakkal pótolni, tehát munkaerőhiány miatt veszik fel őket. A fiatalok általában oda mennek, ahol többet kereshetnek – összegezte Grabundžija.

TAKÁCS Magda